Over Yea (de lange versie)

collage vaas wendy

Mijn naam is Wendy. Ik ben altijd een dromer geweest. Toen ik 17 was, fantaseerde ik over keramieken bloempotjes. Ik zou ze allemaal met de hand maken en kleurrijk glazuren. Komende uit een familie van ondernemers en met een economische opleiding als achtergrond, werd er ook meteen aan verkoopskanalen gedacht. In die tijd bestond er nog geen internet, laat staan webshops of social media. Maar wat er niet is, kan je niet missen. Dus ik zou mijn potjes voorstellen bij enkele groothandelaars. Zo zouden ze hun weg vinden naar de winkels. Het is bij plannen gebleven. De droom werd zorgvuldig opgeborgen en zeer goed bewaard.

Eerlijk gezegd is het in die tijd nooit bij me opgekomen om na het middelbaar keramiek te gaan studeren. De toenmalige onderwijskiezer stelde voor: informatica of grafische vormgeving. Het werd optie 2. Vol enthousiasme trok ik samen met een vriendin naar Antwerpen voor ‘de toelatingsproef’. We slaagden allebei! De jaren erna waren... euhm... nogal wisselvallig. De opleiding was boeiend, leerrijk, zalig maar naar mijn gevoel ook heel hard. En soms gebeuren er dingen in je leven waardoor je je prioriteiten gaat herbekijken. Het vierde jaar heb ik helaas niet succesvol kunnen afronden. Maar al bij al heeft de opleiding wel mee bepaald wie ik nu ben en wat ik nu doe.

Sinds 1998 werk ik als grafisch vormgever. Eerst in een direct marketing bureau, daarna heel even in een drukkerij en als laatste in een grafisch ontwerpbureau. In 2001 ben ik gestart als zelfstandige en dat doe ik nog steeds met veel plezier. De opmaak van school- en andere boeken blijkt vollédig mijn ding te zijn. Ik vind het fijn om mee te werken aan iets wat mensen helpt. De schoolboeken zorgen ervoor dat kinderen beter Frans kunnen leren. De andere boeken helpen mensen met hun persoonlijke ontwikkeling of er worden ervaringen gedeeld die nuttig zijn voor hulpverleners. Ik ben maar een kleine schakel in dat hele uitgeefproces, maar ik wil het graag blijven doen.

Tot zover de roze wolk. Boeken opmaken betekent ook straffe deadlines halen. Letterlijk de puntjes op de i zetten. Flexibel zijn als een elastiekje wanneer de planning voor de zoveelste keer wordt aangepast. Budgetten worden steeds krapper. Dat kan al eens voor stress op het werk zorgen. Als je dan geen uitlaatklep hebt, loopt het gegarandeerd fout.

In mijn achterhoofd zat nog steeds de keramiek. Het was iets wat ik zou gaan doen als ik met pensioen ging. Zeker niet in combinatie met een veeleisende job en een gezin met opgroeiende kinderen. Tot ik in 2012 op een verjaardagsfeestje van mijn oudste zoon begon te praten met Myriam van Clay on Wheels. Via haar atelier (dat dus verjaardagsfeestjes voor kinderen organiseert) werd het plots wél haalbaar om in de klei te duiken. Ik schreef me in voor 1 avond per week en vanaf toen ben ik niet meer gestopt. Het gebeurde dat ik met hoofdpijn naar de cursus vertrok en fris als een hoentje weer thuis kwam. Ik voelde meteen: voor mij graag meer van dit.

De volgende stap werd de Academie van Mechelen. Daar ben ik in 2014 gestart met een 5-jarige opleiding keramiek. Daarna volgen nog 2 specialisatiejaren waarvan nu het eerste bezig is. De academie is een plek om te experimenteren, om te leren, om na te denken over wat je wil doen, over wat je wil bereiken én het mag er al eens fout gaan. Je bent er in het gezelschap van gelijkgestemde zielen, vaak met een even eigenwijs brein als het mijne :)

En nu sta ik hier. Aan de start van mijn eigen online shop. Te combineren met mijn job, met mijn gezin inclusief opgroeiende kinderen en met mijn specialisatiejaren in de Academie. Mits wat planning en organisatie komt dat helemaal goed!